مایکروسافت ویندوز (به انگلیسی: Microsoft Windows)، در فرهنگ رایانه عنوان سیستمعاملی است که شرکت مایکروسافت آنرا برای رایانههای شخصی (PC) تولید کردهاست. این سیستمعامل، نسخههای متعددی دارد که از سال ۱۹۸۵ تاکنون به بازار عرضه شدهاند.
ویندوز ۹۵
این سیستمعامل در آگوست ۱۹۹۵ از سوی مایکروسافت عرضه گردید. این سیستمعامل همراه با اینترنت اکسپلورر ۴ عرضه شد. ویندوز ۹۵ به علت اینکه عضو زینپس ویندوز ۳ است تحت نام ویندوز ۴ نیز شناخته شده. برخی ویندوز ۹۵ را انقلابی در نرمافزارها و سیستمعاملهای رایانه در زمان خود میدانند.
ویندوز ۹۸
نسخه ویندوزی از مایکروسافت که در سال ۱۹۹۸ ساخته شد و در واقع نسخه به روز شده ویندوز ۹۵ میباشد. (این ویندوز Memphis هم نامیده میشود) استفاده از این ویندوز بهطور گسترده در جهان وجود داشت و هماکنون هم مورد استفاده میباشد. از امکانات این میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرورگر مستقل مایکروسافت همان اینترنت اکسپلورر
- توانایی فرستادن و گرفتن نامههای الکترونیکی
- سیستم فایل FAT۳۲ برای اولین بار در این سیستمعامل
- پشتیبانی از USB برای اولین بار در این سیستمعامل
- پشتیبانی از DVD برای اولین بار در این سیستمعامل
سیستمعاملی که از نظر درایوها ضعیف ولی از نظر تخصیص منابع رایانه به خود خوب است
ویندوز ۲۰۰۰
ویندوز ۲۰۰۰ سیستمعاملی برای کامپیوترهای شخصی (PC) است که توسط شرکت مایکروسافت تولید شدهاست. این سیستمعاملگرافیکی در سال ۲۰۰۰ معرفی گردید و برای ایستگاههای کاری و سرورهای شبکه به کار میرود. ویندوز ۲۰۰۰ نسخه ۵٫۰ از خانواده ویندوز NT میباشد.
ویندوز اکسپی
این نسخه از ویندوز در سال ۲۰۰۱ توسط مایکروسافت عرضه شد و تا پایان سال ۲۰۰۶ انتشار یافت. البته تا چند سال بعد از توزیع نسخه این ویرایش Service Pack I و Service Pack II این محصول هم اضافه شد. شرکت ماکروسافت service pack III را تولید کرده و برخی از کاراییهای ویندوز vista را به ان اضافه کرده بود. این ویندوز در دو نسخهٔ خانگی (home edition) و پیشرفته (professional) در بازار عرضه میشد. پشتیبانی از این ویندوز در نهم آوریل ۲۰۱۴، به صورت کامل پایان یافت.
ویندوز ویستا
این نسخه در سال ۲۰۰۷ منتشر شد. این نسخه از ویندوز تقریباً محیطی متفاوت با اکس پی داشت و در ابتدا کار کردن با آن دشواریهایی برای کاربرانی که از اکس پی استفاده میکردند داشت؛ و دلیل آن هم تغییرات بهوجود آمده در آن بود که البته این سختی طبیعی هم بود، همانطور که زمانی که کاربران برای اولین بار دست از ویندوز ۹۸ کشیدند و دل به اکس پی دادند چنین مشکلات و دشواریهایی برای آنها وجود داشت. همچنین باید گفت که واقعاً مایکروسافت سعی کرده است تا در این سیستم عامل، سنگ تمام بگذارد، و ویستا را به بهترین نحو طراحی نماید. هرچند در عمل ویستا مشکلاتی به همراه داشت (که در سیستم عامل بعدی مایکروسافت، یعنی ۷ رفع شد) از نکات مثبت این سیستم عامل میتوان به سرعت خوب و رابطگرافیکی بسیار عالی با محیطی خستگی ناپذیر برای کابر و همچنین سرعت بالای آن در اینترنت و شبکههای بیسیم اشاره نمود. این نکات مثبت زمانی آشکار خواهد شد که رایانه شما دارای یک پردازنده قدرتمند (و ترجیحاً دوهستهای) و کارتگرافیکی بالا و حداقل رم یک گیگابایت و فضای هارددیسک حداقل به میزان ۱۵ گیگابایت باشد. البته مقداری ۵ گیگابایت از این فضای ۱۵ گیگابایتی که گفته شده میتوان گفت که بهصورت فضای خالی بوده و برای انجام عملیات (پروفایل، هایبرنت که دیگر در این ویندوز بجای استندبای آمده است و…) ویندوز لازم است.
ویندوز ۷
هفتمین نسخه از مجموعهٔ سیستمعاملهای مایکروسافت ویندوز است که در تاریخ ۲۲ اکتبر سال ۲۰۰۹ به بازار عرضه شد. ویندوز ۷ برای استفاده در کامپیوترهای شخصی شامل انواع خانگی و اداری تولید شدهاست. این سیستمعامل هفتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۷ گذاشتهاند.
ویندوز ۸
ویندوز ۸ (به انگلیسی: Windows 8) آخرین نسخه سیستمعامل ویندوز شرکت مایکروسافت میباشد که در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۲ به بازار عرضه شد. این ویندوز برای استفاده در رایانههای شخصی، تبلتها و تلفنهای همراه تولید شدهاست. این سیستمعامل هشتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۸ گذاشتهاند.
ویندوز ۸٫۱
ویندوز ۸٫۱ نسخهٔ اپدیت شدهٔ ویندوز ۸ میباشد که تغییرات زیر در آن اعمال شده است: ۱. دکمه استارت به صورت نیمه کامل برگشته است. ۲. بخشهای library ویندوز برگشته است. ۳. در اپلیکیشنهای ویندوز تغییراتی ایجاد شده و دکمههای X و – نیز در اپلیکیشن بالای صفحه اپلیکیشنهای لمسی آمده.
کاربران ویندوز ۸ میتوانند به صورت رایگان این بروزرسانی را دریافت کنند.
ویندوز ۱۰
مایکروسافت در تاریخ ۸ مهر ۱۳۹۳ نسخه جایگزین ویندوز ۸ را با نام ویندوز ۱۰ رونمایی کرد. حال اولین نسخهٔ رسمی اما آزمایشی از ویندوز ۱۰ برای دانلود ارائه شده است که در صورت تمایل میتوانید آن را دانلود کرده و بر روی کامپیوتر خود نصب کنید. مایکروسافت منوی استارت را که با معرفی ویندوز ۸، حذف شد، به محیط دسکتاپ، ویندوز ۱۰ باز گردادنده است، سیستم جستجو در ویندوز ۱۰ بهبود یافته و پشتیبانی از ماوس و صفحهکلید نیز بهتر شده است. مایکروسافت در ویندوز جدید خود تلاش نموده تا به بازخوردهای کاربران قدیمی، توجه نموده و نیازهای آنها را برآورده کند. ویندوز ۱۰ ترکیبی از قابلیتهای خوب ویندوز ۷ و ویندوز ۸ به شمار میرود.